Enschede Textielstad

Dutch Design Week 2018 - Roos Soetekouw - Blue Print Amsterdam-43-2

De duurzame weverij Enschede Textielstad en Soetekouw hebben hun krachten gebundeld om "Sunrise!" te creëren. Deze huis- en stofferingscollectie won de 2019 Design District Best Product Award. Door het delen van kennis en vakmanschap kwam deze kleurrijke collectie tot leven. Belangrijk, maar niet meteen zichtbaar, is dat deze collectie is gemaakt van hergebruikte garens.
"Ethiek ontmoet esthetiek: voor ons is hergebruik niet alleen noodzakelijk om de aarde en zijn hulpbronnen te redden, maar ook iets wat je met plezier kunt doen. Toen we de collectie ontwikkelden stelden we onszelf tot doel de collectie zo feestelijk en kleurrijk mogelijk te maken. En dat alles zonder een druppel kleurstof te gebruiken: de kleur in het textiel komt van hergebruikte vezels in onze garens. Zo besparen we duizenden liters water en kilo's CO2 voor iedere kilo geproduceerd textiel."
Duurzaam en slijtvast. De Surprise! collectie wordt in het oosten van Nederland gewoven in Enschede Textielstad's weverij. Toen Soetekouw besloot over te gaan tot meer duurzaam ontwerpen benaderde ze de weverij en de rest is geschiedenis.
Er wordt alleen geweven met garens uit Europese spinnerijen om hun herkomst te garanderen en de CO2 voetafdruk te beperken. Textielafval, bijvoorbeeld afgedankte werkkleding of afval van kledingindustrie wordt versnipperd, gekaard en tot garens gesponnen. Met deze garens wordt kleurrijke en slijtvast textiel gewoven, voornamelijk voor gebruik als stoffering. Textiel voor gordijnen is in ontwikkeling.
Wij produceren op vraag. Daarmee vermijden we onverkochte voorraad en ander afval. Maar geen zorgen: dit beïnvloedt de verwerkingstijd niet of nauwelijks, we kunnen binnen 3-4 weken leveren en zo nodig 10.000 meter per week weven.