Blue Print Amsterdam

Dutch Design Week 2018 - Roos Soetekouw - Blue Print Amsterdam-37-5

GLOOM

Onder het YMK handmade exclusives label is Roos het afgelopen jaar bezig geweest met de ontwikkeling van een start to finish handwerk project.  

Als materiaal wordt een combinatie van het afvalwol van het Friesche melkschaap gebruikt, in combinatie met diervriendelijk zijde. Dit is een zijde waarbij de zijderups volledig uit mag groeien tot vlinder, en via een klein sneetje in de cocon zijn weg naar buiten vind. 

De vachten van 5 Friesche melkschapen, zijn eerste met de hand gewassen,  en vervolgens gekaard (dit is het loskammen van de lokken). Hierna is het tot garen gesponnen waarna het minimaal 2 nachten heeft gebeitst in groene zeep en geverfd met natuurlijk indigo, voor het verven is de wol 5 keer gedipt in indigo, en de zijde 8 keer. Als laatste is met een deel van de draden de ketting voor het weven opgezet en kon het weven beginnen. 

Het wandkleed is het eerste project van de samenwerking van Soetekouw met Blue Print AmsterdamCelia Geraedts, oprichtster van Blue Print Amsterdam is een specialist als het aankomt op Natuurlijk verven met Indigo. Celia is in Japan diep op de magie van indigo ingedoken door dit daar te leren van een indigomeester, de magie van de kleur indigo heeft haar gegrepen, en vooral de verhalen en karakteristieken en historie die aan de indigoblauwe kleur met zich meebrengt. 

Gefascineerd door het resonerende indigoblauw is Celia steeds dieper op de kunst van het verven met deze natuurlijke verfstof gedoken. De prachtig handgesponnen garens van Roos, zijn laag over laag, dip over dip in het verfbad ondergedompeld, en na de laatste dip intentsief gespoeld. Na het spoelen zijn alle garens in een nabehandelbad van azijn gezet, wat de prachtige diep indigo blauwe kleur als het ware “ inkapselt”.

Wandtapijt van wol en zijde
Wassen van de wol: 21h
Kaarden van de wol: 54 uur
Het spinnen van de wool: 75h
Het spinnen van de zijde: 13h
De wol verven: 34 uur (tot nu toe)
De zijde verven: 15 uur (tot nu toe)
Weven: werk in uitvoering

Dutch Design Week 2018 - Roos Soetekouw - Blue Print Amsterdam-29
Dutch Design Week 2018 - Roos Soetekouw - Blue Print Amsterdam-51
Weven - @koenkuik-11
Weven - @koenkuik-14
Weven - @koenkuik-18
Weven - @koenkuik-9