Blue Print Amsterdam

Dutch Design Week 2018 - Roos Soetekouw - Blue Print Amsterdam-37-5

GLOOM

Het Gloom project, in samenwerking met Blue Print Amsterdamis het eerste project onder Soetekouw's label YMK handmade exclusives.

GLOOM is een compleet "start to finish" project: van ruw afvalwol tot wandkleed.

Het afvalwol van Friesche melkschapen is het basismateriaal, samen met diervriendelijk geproduceerde zijde. Dit is zijde waarbij de zijdeworm zich volledig tot vlinder kan ontwikkelen en zich kan bevrijden uit de cocon door een kleine inkeping daarin.

De vachten van vijf Friese melkschapen zijn eerst met de hand gewassen en vervolgens gekaard (los gekamd). Daarna is het tot draad gesponnen, tenminste een aantal nachten geweekt in groene zeep en vervolgens geverfd met natuurlijke indigo. De wol is vijf keer in een indigo bad gedoopt, indigo, de zijde acht keer. Tenslotte wordt met een deel van de draad het weefgetouw bespannen om het eindproduct te kunnen weven.

Het wandkleed is het eerste samenwerkingsproject van Soetekouw met Blue Print Amsterdam. Celia Geraedts, oprichtster van Blue Print Amsterdam, is specialist in textielverven met natuurlijk indigo. In Japan verdiepte ze zich in de magie van indigo door bij een indigo meester in de leer te gaan. Ze werd helemaal gegrepen door de magie van de kleur indigo, de eigenschappen en de geschiedenis er van.

Gefascineerd door het resonerende indigoblauw dook Celia steeds verder in de kunst van het verven met deze natuurlijke verfstof. De prachtige handgesponnen garens worden keer op keer in een verfbad gedoopt en na het laatste bad zorgvuldig uitgespoeld. Na het spoelen worden de garens voor nabehandeling in een azijn gedoopt dat het prachtige diepe blauw als het ware inkapselt.

De vele uren die we besteedden en nog steeds besteden aan het maken van dit kleed, nog steeds "work in progress", hebben ook een duidelijk meditatief karakter.

Wassen van de wol: 21h
Kaarden van de wol: 54 uur
Het spinnen van de wool: 75h
Het spinnen van de zijde: 13h
De wol verven: 34 uur (tot nu toe)
De zijde verven: 15 uur (tot nu toe)
Weven: werk in uitvoering

Dutch Design Week 2018 - Roos Soetekouw - Blue Print Amsterdam-29
Dutch Design Week 2018 - Roos Soetekouw - Blue Print Amsterdam-51
Weven - @koenkuik-11
Weven - @koenkuik-14
Weven - @koenkuik-18
Weven - @koenkuik-9