Alex de Witte

Alex 1
Alex 4
Alex 2
Alex 3

Endless Light

J’ai tendu des cordes de clocher à clocher,
Des guirlandes de fenêtre à fenêtre,
Des chènes d’or d’étoile à ètoile,
Et je danse!

(Ik heb koorden gehangen van bel tot bel, slingers van raam tot raam, gouden kettingen van ster tot ster, en ik dans!)

Lichtontwerper Alex de Witte en textielontwerper Roos Soetekouw introduceren het eerste licht dat in nauwe samenwerking werd gecreëerd tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. In de afgelopen tijd hebben ze gewerkt aan een experiment met een 15-meter lichtsnoer dat is omwikkeld met zelfgesponnen garen van diervriendelijke zijden draad. Via Instagram ontdekte De Witte dat Soetekouw aan het experimenteren was met het spinnen van garens en wist meteen dat dit naadloos aansluit op een van zijn ideeën. Dit resulteert in de lamp Endless, die voor het eerst te zien is tijdens de Dutch Design Week in De Kazerne, van 20-28 oktober 2018.

Soetekouw: "Sinds ik de Big Bubble-lamp van Alex heb ontdekt, ben ik een grote fan van zijn werk dat perfect bij mijn ontwerpen past. Twee jaar geleden waren we daarom samen bij Ventura Lambrate in Milaan. Het was een kwestie van tijd dat de eerste samenwerking tot stand kwam. Ik ben erg blij met het resultaat, waardoor het licht in de zijde echt het karakter van zijde en het spinproces naar voren brengt.”

Twee kilo zijde

Via Instagram ontdekte De Witte dat Soetekouw met het spinnen van zijde experimenteerde en meteen een samenwerking zag. Het resultaat is een 15 meter lang lichtsnoer dat is omwikkeld met twee kilo zelfgesponnen zijden draad. De Witte: "Ik werd meteen geïnspireerd door de subtiele warmte van het gesponnen materiaal. Ik hou van poëzie, eenvoud en een grote impact. En dat wordt weerspiegeld in de eenvoud van deze samenwerking.”

Naadloze samensmelting van stijl en poëzie

De Witte en Soetekouw merkten eerder al op dat hun werk naadloos in elkaar stroomt. De organische vormen, spelen en experimenteren met vorm en materiaal en onverwachte kleurexplosies kenmerken beide ontwerpers. Beiden houden van traditioneel werk en hun ontwerpen zijn toonaangevend op het gebied van kunst en design. Hun werk toont een poëtische, dromerige kijk op de wereld.